Adaptive Reuse Design, Transitional Corridor
Photographed for Future Without Violence

Adaptive Reuse Design, Transitional Corridor
Photographed for Futures Without Violence

I was intrigued by the upward motion of the design of this space. The composition is strengthened by the inclusion of people interacting with the space and each other in normal and meaningful ways. My goal was to photograph the design of the space with people in it.

(Click image for full screen)

My greatest concern when creating this shot was to avoid creating a feeling of contrivance. The new urbanist/adaptive reconstruction movement on which the inclusion of human figures is predicated has a further expectation of an organic, honest presentation.

When planning this image I looked not only at the design of the structure and the lighting, but I studied how the space is used.

This space is a transitional  corridor from the existing main structure to the new construction, which is a large meeting space designed for seminars. The lower level of the existing structure had been adapted to be used as several small break-out conference rooms.

I turned to my studies of Julius Shulman and how he used human figures in his photographs for inspiration. I have always felt he was adept at positioning people to realize the intended use of the space without detracting from the design. In attempting to follow in his footsteps I positioned my models at strategic points that would be appropriate when they were using the space in their normal operations.

To realize the purpose of the bench, I positioned the woman transcribing notes after a meeting, I positioned the people continuing their discussion as they left the meeting spaces, and I positioned a single person on the bridge to describe its form and purpose rather than allow it to be perceived as only an aesthetic design element.

To further enhance the organic presentation of the space I photographed it using available light exclusively. The space was filled with light from the open skylights and the installed supplemental lighting provided just the right amount of warmth and character.